Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

 ΖΈΣΤΑΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΉ ΠΌΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΕΊΝΑΙ



 Όλοι έχουμε τις δουλειές μας, τη ρουτίνα και την καθημερινότητα, και οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τόσο έντονοι που πολύ λίγοι είναι εκείνοι που «υποφέρουν» από περίσσεια χρόνου. Οι λίγες ώρες που έχουμε και μπορούμε να διαθέσουμε στην άσκηση, στην ευεξία και στην αυτοβελτίωσή μας είναι περιορισμένες. Όμως, ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία και το ρόλο της συστηματικής άσκησης, και όλο και περισσότεροι αναζητούν την εκγύμναση που τους ταιριάζει, καθώς και το πώς να την εντάξουν στο φορτωμένο τους πρόγραμμα.

Συχνά, αυτό σημαίνει ότι θα θυσιάσουν ένα μέρος από το χρόνο που απαιτείται για ζέσταμα. Απ’ την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που παραλείπουν το ζέσταμα από τεμπελιά, πείθοντας τον εαυτό τους ότι το να ανέβουν τα σκαλιά από τα αποδυτήρια στο χώρο του studio class είναι αρκετό. Δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι τέτοιες «μετατροπές» όχι μόνο επηρεάζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα της άσκησης αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία.
Κάθε σωστά προγραμματισμένο training session πρέπει να περιλαμβάνει τα 3 βασικά στοιχεία: ζέσταμα, training, αποθεραπεία.
Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας συμπεριφέρεται σαν μια μηχανή αυτοκινήτου. Στην αρχή χρειάζεται λίγο χρόνο για να φτάσει στη σωστή θερμοκρασία και, αφού σβήσουμε τη μηχανή, χρειάζεται να κρυώσει. Γενικά, το ζέσταμα προετοιμάζει το καρδιοαναπνευστικό, το νευρικό και το μυοσκελετικό σύστημα για την επερχόμενη προσπάθεια, μέσα από τη σταδιακή αύξηση της έντασης. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνουν, αυξάνοντας παράλληλα τη θερμοκρασία του σώματος, και παρέχουν στους μύες ό,τι χρειάζονται για να διεκπεραιώσουν το έργο τους. Η γρήγορη κυκλοφορία του αίματος απομακρύνει τις τοξίνες και βοηθά τους μύες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά. Οι πνεύμονες επιταχύνουν το έργο τους κατά τον ίδιο τρόπο. Εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας αίματος που παρέχεται από την καρδιά, αυξάνεται και ο ρυθμός παροχής οξυγόνου. Συγχρόνως, ο εγκέφαλος λαμβάνει μηνύματα για να απελευθερώσει διάφορες χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη, η οποία όχι μόνο επιδρά στις σωματικές μας ικανότητες αλλά προσφέρει και ψυχολογική ώθηση για να ξεπεράσουμε την αυξανόμενη δυσκολία της άσκησης.



Το ζέσταμα αυξάνει όχι μόνο τη θερμοκρασία αλλά και το μήκος των μυών. Σε σύγκριση με το όταν ξυπνάμε, η διαφορά στο μυϊκό μήκος μετά από ένα καλό ζέσταμα φτάνει έως και το 20%. Ένας καλά ζεσταμένος μυς εργάζεται πιο αποτελεσματικά και είναι λιγότερο ευάλωτος σε τραυματισμό. Τα οστά και οι σύνδεσμοι επίσης χρειάζονται σωστή μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της έντονης φυσικής δραστηριότητας, παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα αρθρικού υγρού, ώστε η τριβή μεταξύ των επιφανειών των αρθρώσεων να μειώνεται, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη σωστή ένταση και διάρκεια που πρέπει να έχει το ζέσταμα για τον καθένα. Γενικά, το ζέσταμα δεν θα πρέπει να κρατά λιγότερο από 5-8 λεπτά με άσκηση ήπιας ένταση -χωρίς να ξεπερνάται το 50% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ωφελούνται από ζέσταμα μεγαλύτερης διάρκειας, έως και 15 λεπτών. Σε κάθε περίπτωση, το ζέσταμα είναι ύψιστης σημασίας.
Ασχέτως τύπου, έντασης, επιπέδου δυσκολίας της δραστηριότητας και ανεξάρτητα από τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου, αυτό το σημείο της εκγύμνασης πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά για ασφάλεια και καλύτερα συνολικά αποτελέσματα.
Πηγη : HolmesPlace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου