Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ 

Τα 10 πιο συχνά λάθη


 Η εμπειρία δείχνει ότι κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ορειβάτης απαντώνται με μια απελπιστική και επίμονη συχνότητα σε όλα τα βουνά του κόσμου. Σχεδόν πάντα οφείλονται σε δικές μας λανθασμένες επιλογές. Ευτυχώς σπάνια εξελίσσονται σε κάτι σοβαρό, όμως εύκολα μπορεί να καταστρέψουν τη διάθεση και να μετατρέψουν ακόμη και την πιο φιλόδοξη εξόρμηση σε ένα έπος ταλαιπωρίας. Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε τα 10 πιο κοινά και επικίνδυνα από αυτά τα λάθη.




1. Τα ακατάλληλα υποδήματα
Ακούστε καλά, οι σαγιονάρες και τα πέδιλα είναι για την παραλία. Δε κάνουν για πεζοπορία στο βουνό. Η μιζέρια και η ταλαιπωρία είναι εγγυημένη για όποιον δε φροντίσει να προστατεύσει και υποστηρίξει τα πόδια του με τα κατάλληλα υποδήματα. Εξίσου μεγάλο και συχνό λάθος είναι να έχετε το σωστό παπούτσι σε λάθος νούμερο. Έτσι πριν αγοράσετε τα καινούρια σας trekking ή χειμερινά άρβυλα, δοκιμάστε τα με προσοχή. Συνήθως πρέπει να είναι μισό ή και ένα νούμερο μεγαλύτερα από τα παπούτσια που φοράτε καθημερινά.
Ο σωστός εξοπλισμός για ορειβασία είναι αυτός που βρίσκει κανείς σε ειδικευμένα ορειβατικά καταστήματα, πουθενά αλλού! Όπως και να είναι τα οικονομικά σας, για να βγείτε με ασφάλεια στο βουνό χρειάζεται να επενδύσετε τουλάχιστον σε δυο ουσιώδη είδη, υποδήματα και σακίδιο. Εκεί μη κάνετε εκπτώσεις! Μια καλή μπότα και ένα καλό σακίδιο άλλωστε κρατάνε μια ζωή. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στο σώμα σας καλύτερα και να θυμάστε, το πιο ακριβό δεν είναι πάντα το πιο καλό και το πιο φθηνό δεν είναι πάντα το πιο οικονομικό.

2. Ο ακατάλληλος ρουχισμός
Στο βουνό δε χρειάζονται πολλά ρούχα, αλλά σωστά ρούχα και αυτά είναι μόνο αυτά που φτιάχτηκαν για τον ορειβάτη, για κανέναν άλλον. Εμπιστευτείτε το σύστημα ένδυσης των 3 στρωμάτων: θερμοεσώρουχα για να απορροφούν τον ιδρώτα από το σώμα σας, τύπου fleece για μόνωση από το κρύο και «φλούδα» (αδιάβροχο-αντιανεμικό) για προστασία από τον αέρα ή τη βροχή. Συμπληρώστε, μάλλινες ή συνθετικές κάλτσες ορειβασίας, ένα ζευγάρι μάλλινα και ένα αδιάβροχα γάντια μισό νούμερο μεγαλύτερα, puff και σκούφο και είστε έτοιμοι για την εξόρμηση του Σ/Κ. Τα βαμβακερά ρούχα απαγορεύονται στο βουνό.

3. Το βαρύ σακίδιο
Αυτό αποτελεί το σύνηθες λάθος του πρωτάρη και μεταφράζεται είτε σε παραπανήσια τρόφιμα, είτε σε παραπανήσια ρούχα. Μέχρι 12 κιλά είναι το βάρος που μπορεί να φέρει κάποιος στη πλάτη για ώρες με σχετική άνεση. Προσέξτε το μέγεθος του σακιδίου, σκεφτείτε πολύ πριν αρχίσετε να το γεμίζετε και μη κρεμάτε πράγματα απ’ έξω, θα το μετανιώσετε. Διαβάστε τις οδηγίες για το πώς θα το προσαρμόσετε σωστά στο σώμα σας.


4. Η λειψή διατροφή, ενυδάτωση
Όλοι το γνωρίζετε, το φαί και το νερό είναι τα καύσιμα που έχουμε περισσότερη ανάγκη μια κοπιαστική ημέρα έξω στο κρύο. Τρώτε λοιπόν καλά το βράδυ για αναπλήρωση, τσιμπάτε σνακς και πίνετε υγρά τακτικά την ημέρα για συντήρηση. Οι κονσέρβες είναι βαριές και κρύες δε κάνουν για βουνό. Το ίδιο και τα νωπά φρούτα. Κρατήστε τα στο αυτοκίνητο για όταν τελειώσετε.



5. Η αγνόηση καιρικών συνθηκών
Μπορεί να είναι Αυτό το διήμερο που έχετε προγραμματίσει την εξόρμηση, αλλά το τι θα κάνετε πάντα εξαρτάται από τον καιρό και όχι από τη διάθεσή σας. Ευτυχώς τα δελτία σπάνια πια πέφτουν έξω. Οπότε ελέγχετε, προγραμματίστε και προετοιμαστείτε ανάλογα.

6. Να ξεχάσεις κάτι σημαντικό
Σε μένα έτυχε μια φορά να ξεχάσω τις μπότες… Όταν το ανακάλυψα ήταν πια αργά. Από τότε σε κάθε εξόρμηση απλώνω και τσεκάρω από τη σχετική λίστα τα πράγματα που θα πάρω μαζί μου και μετά τα πακετάρω κατά προτίμηση σε ένα τεμάχιο. Τα δυο είναι επίφοβα, κάποιο μπορεί να μείνει πίσω…

7. Ο λάθος ρυθμός-χρόνος
Ένα άλλο συχνό λάθος για τον πρωτάρη είναι να πηγαίνει πιο γρήγορα από όσο αντέχει. Ο κανόνας είναι ένας, όταν αρχίζετε να λαχανιάζετε τόσο ώστε να μη μπορείτε να μιλήσετε, τότε πάτε πιο γρήγορα από όσο μπορείτε. Κόψτε ταχύτητα. Μη το παρακάνετε όμως, γιατί και η βραδυπορία κουράζει. Ο μέσος ρυθμός ανάβασης είναι 3 χ/ω συν 30’ για κάθε 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Σχεδιάστε με ακρίβεια και προγραμματίστε τη διαδρομή σας και βάλτε χρονικούς περιορισμούς!

8. Η έλλειψη προσοχής
Το να μη προσέχετε στη διαδρομή είναι πρόβλημα για δυο λόγους. Καταρχήν, χάνετε όλη την ομορφιά τριγύρω σας, για την οποία υποτίθεται ότι βρίσκεστε εκεί. Δεύτερον, είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαθείτε ή να σας συμβεί κανένα άλλο αναπάντεχο. Συνεχίστε τη κουβέντα με τα φιλαράκια σας, αλλά τουλάχιστον προσέχετε τα σημάδια και τα κρίσιμα σημεία του μονοπατιού για να μη μπείτε σε άσχημες περιπέτειες.
9. Η λανθασμένη χρήση εξοπλισμού
Έκτος από το σακίδιο και άλλα μέρη του εξοπλισμού ιδιαίτερα στο χειμερινό βουνό, απαιτούν προσεκτική χρήση. Από αυτά ξεχωρίζουν τα μπατόν, πιολέ, κραμπόν. Τα δυο τελευταία μάλιστα χρειάζονται πολύ εξοικείωση ή ακόμη και εκπαίδευση για να χρησιμοποιούνται σωστά, λόγω των επικίνδυνων αιχμών που φέρουν.


10. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής
Δεν είναι όλες οι διαδρομές για όλους! Υπολογίζετε πάντα τη διαδρομή που θα επιλέξετε σε σχέση με τις δυνατότητες σας. Το ότι υπάρχει κάποιος έμπειρος σαν επικεφαλής δε σημαίνει ότι η διαδρομή γίνεται πιο εύκολη. Ο ρυθμός του και της υπόλοιπης ομάδας μπορεί να μη ταιριάξει, στο σωματότυπο ή στις αντοχές σας. Τα εκτεθειμένα κομμάτια μπορεί να σας τρομοκρατήσουν ή ακόμη χειρότερα να σας βάλουν σε μπελάδες.

Και άλλα δέκα μικρότερα λάθη που θα σας χαλάσουν την ημέρα.
  1. Δοχείο με υγρό που δε κλείνει καλά στο σακίδιο. Το χειρότερο από αυτά είναι η βενζίνη για το γκαζάκι, έχει καταστρέψει πολλά σακίδια.
  2. Να γλιστρήσεις με τα κραμπόν. Δε συμβαίνει συχνά, αλλά αυτοί που ακολουθούν καλό είναι να προσέχουν τον μπροστινό τους. Αν δεν σταματήσετε στα πρώτα 2-3 μέτρα, την βάψατε. 
  3. Να ξεχάσεις τα γυαλιά ηλίου στα χιόνια είναι μεγάλο πρόβλημα, ακόμη και για μικρές πορείες.
  4. Μια χαλασμένη ή όχι καλά εφαρμοσμένη γκέτα μπορεί να σας παιδέψει περισσότερο από όσο φαντάζεστε. 
  5. Να σε χτυπήσει το παπούτσι. Συμβαίνει σε όλους αυτό. Μόλις νοιώσετε τη παραμικρή ενόχληση πάρτε άμεσα μέτρα. Δέκα λεπτά αργότερα θα είναι αργά.
  6. Απρόσεκτη ή χαλαρή βάδιση. Παλαιότερη έρευνα την είχε καταδείξει σαν βασική αιτία των 80% των ατυχημάτων στα βουνά των ΗΠΑ. 
  7. Να ποτίσει η βροχή το εσωτερικό του σακιδίου σου και να γίνουν όλα μουσκίδι. Υπάρχουν αδιάβροχα καλύμματα αλλά και απλές σακούλες για τα πράγματα που κουβαλάτε. 
  8. Να μην έχεις ζεστό υπνόσακο μια κρύα νύχτα στο αντίσκηνο είναι πάντα μια αξέχαστη εμπειρία, που δε θα θέλατε όμως να ξαναζήσετε.
  9. Η επιβάρυνση των γόνατων είναι άλλο ένα πρόβλημα, που έχει απογοητεύσει νωρίς πολλούς εκκολαπτόμενους. Χρησιμοποιείστε μπατόν, μη τα βάλετε όμως πολύ ψηλά, ο αγκώνας κρατώντας το να σχηματίζει ορθή γωνία. 
  10. Να σε πιάσει βράδυ. Τα πάντα επιδεινώνονται για ένα περίεργο λόγο με το σκοτάδι. Αν δεν έχεις πολύ φακό, δεν ξέρεις προσανατολισμό και δεν έχεις ξανακάνει το μονοπάτι, τότε καλά να τα πάθεις.

Καλές εξορμήσεις στα βουνά, πάντα με ασφάλεια!

http://www.advendure.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου