Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Υγιεινή διατροφή και ψυχική υγεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές;



Mens sana in corpore sano, δηλαδή νους υγιής εν σώματι υγιεί, έλεγε ο Γιουβενάλης, αρχαίος Ρωμαίος ποιητής. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να διαφωνήσει; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που εντάσσουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους μια ισορροπημένη, θρεπτική και υγιεινή διατροφή έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Εδώ θα εστιάσουμε στα ψυχικά κυρίως οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε αν συνδυάσετε την άθληση με ορισμένες τροφές-μαγικά φίλτρα. Είναι σημαντικό να προτιμάτε αγχολυτικές τροφές, οι οποίες δρουν κατευναστικά σε καταστάσεις στρες, έντασης και αρνητικών συναισθημάτων. Ό,τι ακριβώς σας χρειάζεται δηλαδή πριν από την προπόνηση για να παραμείνετε σε φόρμα και μετά την προπόνηση για να ανακτήσετε τη σωματική και ψυχική σας δύναμη! Πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνημαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Η επαρκής και ισορροπημένη λήψη των ουσιών αυτών μέσω της διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία.

1. Πείτε αντίο στο άγχος
Όταν καταναλώνετε τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη, μαγνήσιο ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο εγκέφαλος παράγει τις αποκαλούμενες «ορμόνες τις ευτυχίας», όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη. Τα συμπτώματα του στρες καταπραΰνονται, οι μύες χαλαρώνουν και ο νους ηρεμεί.

2. Αυξήστε την αυτοπεποίθησή σας
Όσο αυξάνονται η δύναμη, η αντοχή και οι ικανότητές σας, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά νιώθετε. Όταν ο εγκέφαλος εκκρίνει τις ορμόνες της χαράς, γεμίζετε αισιοδοξία για το μέλλον, βάζετε ψηλά τον πήχη και πετυχαίνετε τους στόχους σας.

3. Βελτιώστε τη συγκέντρωση και τη μνήμη
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βατόμουρα, ρόδια) και ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια) ενδυναμώνουν νοητικές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη. Η σκέψη γίνεται διαυγέστερη και η μνήμη ενισχύεται.

4. Υψώστε ασπίδα κατά της κατάθλιψης
Έρευνες έχουν δείξει ότι η άθληση μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη, καθώς και άλλες παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορεί να συνδέεται με την ανεπαρκή πρόσληψη των τεσσάρων ουσιών που προαναφέραμε.

6. Αφεθείτε στις αγκάλες του Μορφέα
Ο αθλητισμός και κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση προτιμήστε τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και θα σας χαρίσουν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε:
- τρυπτοφάνη: μπανάνες, ξηροί καρποί, σουσάμι, τυρί, γάλα, σόγια, βρώμη, λιναρόσποροι, σπαράγγια, τοφού, πουλερικά
- μαγνήσιο: φύκια, σπανάκι, μπρόκολο, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, σουσάμι, μπανάνα, βρώμη, λιναρόσποροι, ταχίνι, ηλιόσποροι, ξερά σύκα, αβοκάντο, κολοκυθόσποροι
- βιταμίνες του συμπλέγματος Β: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, αβοκάντο, αρακάς, δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά
- ω-3 λιπαρά οξέα: σολομός, γαύρος, σαρδέλα, ρέγκα, σκουμπρί, κολιός, φρέσκος τόνος, καρύδια

Η συχνή λήψη των τροφών αυτών μπορεί να δράσει θετικά κατευνάζοντας τη νευρική υπερένταση και προκαλώντας ευθυμία, δίχως να χρειαστεί απαραίτητα να καταφύγετε σε διατροφικά συμπληρώματα. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε την άθληση με την υγιεινή διατροφή, δώστε έμφαση στο πρωινό γεύμα, μειώστε την ποσότητα καφεΐνης, καπνού και αλκοόλ, πίνετε άφθονο νερό και φροντίστε να έχετε επαρκή ύπνο. Λοιπόν, τι περιμένετε; Θωρακίστε από σήμερα κιόλας την ψυχική σας υγεία σας με μια μπουκιά!

Χριστίνα Γιάγκου
http://www.advendure.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου