Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Πώς να ξεπιαστώ; Μάθε τα βήματα για να ανακουφίσεις τους πιασμένους μυς!





Είτε έχεις κάνει πολλά βάρη είτε έχεις πιέσει τον εαυτό σου στο διάδρομο, το πιάσιμο μετά τη γυμναστική είναι πολύ συνηθισμένο. 
Ο μυϊκός πόνος μπορεί να προκαλείται από τη γυμναστική έπειτα από μια περίοδο αδράνειας, τη συμμετοχή σε μια νέα ή πιο έντονη ρουτίνα άσκησης ή την εκτέλεση κινήσεων που κουράζουν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες. 

1 Κάνε μασάζ

Οι μαλάξεις στο σώμα βοηθούν το γεμάτο θρεπτικές ουσίες αίμα να τροφοδοτήσει τους μυς αναπληρώνοντας τις ουσίες που χάθηκαν εξαιτίας της άσκησης και μαλακώνοντας τη δυσκαμψία και τη δυσφορία. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Translational Medicine τονίζεται πως το μασάζ βοήθησε επίσης να μειωθεί η παραγωγή των συστατικών που ονομάζονται κυτοκίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιφλεγμονώδη ανταπόκριση μετά την άσκηση. Επιπλέον, ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ στο Οντάριο βρήκε πως το μασάζ ενισχύει την κυτταρική ανάπλαση διεγείροντας τα μιτοχόνδρια, κάτι που διευκολύνει την πιο γρήγορη προσαρμογή στην άσκηση.

2 Μην παραλείπεις τις διατάσεις

Οι ήπιες διατάσεις μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο, να μαλακώσουν την ένταση και να βοηθήσουν τους σφιγμένους μυς να γίνουν πιο εύκαμπτοι και ευλύγιστοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες κανονικά γίνονται δύσκαμπτοι έπειτα από έντονη άσκηση ή δραστηριότητα στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι κι αυτό μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο. Έχε όμως υπόψη πως οι διατάσεις «κρύων» μυών μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, οπότε είναι καλύτερο να τις εκτελείς έπειτα από μια ήπια προθέρμανση.

5 Δρόσισέ τους!
Παρότι η θερμότητα μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μυς, το κρύο έχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες. Το μυστικό είναι να βάλεις μια παγωμένη κομπρέσα στην πονεμένη περιοχή για 10-20 λεπτά μέσα σε 72 ώρες από τη συμμετοχή σε μια κουραστική δραστηριότητα. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις το κρύο ντους ή και ένα ντους με εναλλασσόμενη θερμοκρασία νερού.
Η εναλλαγή μεταξύ κρύου και ζεστού νερού διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, κι αυτό βοηθά να μαλακώσει ο πόνος και να μειωθεί το πρήξιμο.

6 Χρησιμοποίησε ένα roller

Το μασάζ του μυϊκού και του συνδετικού ιστού με ένα roller μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσει το «πιάσιμο» στους κουρασμένους μυς και να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς σου. Θα βρεις πολλά με διαφορετικό μήκος, πλάτος και πυκνότητα, προτίμησε όμως ένα σφιχτό roller με μήκος περίπου 60 εκ. και διάμετρο 15 εκατοστά. Ηοw to: Ξάπλωσε επάνω του, με το μυ που θέλεις να ρολάρεις ακριβώς πάνω από το roller και μετά κύλησέ το πάνω και κάτω στο μυ μέχρι να νιώσεις πως μειώνεται η ένταση – θα βοηθήσει πολύ αν κάνεις μικρές παύσεις ακριβώς επάνω στα σημεία που πονάς.

7 Μην αποφεύγεις τη φυσική δραστηριότητα

Όταν το σώμα σου πονάει, είναι εύκολο να μπεις στον πειρασμό να αποφύγεις την άσκηση μέχρι να νιώσεις λίγο καλύτερα – μέγα λάθος. Παρότι δε θα πρέπει να πιέζεις το σώμα σου όταν υποφέρει, είναι καλύτερο να συνεχίσεις να ασκείσαι, με ήπιες προπονήσεις μια-δυο μέρες, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα και να προλάβεις επιπλέον μυϊκή βλάβη.
πληροφορίες απο το shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου