Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Κυτταρίτιδα:τροφές που θα σε βοηθήσουν να την καταπολεμήσεις



Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα;
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να κάνει και τις πιο ψύχραιμες γυναίκες να αναστατωθούν, η κυτταρίτιδα είναι απλώς μια κρίση της εμφάνισης, και όχι θέμα υγείας. Όσον αφορά στο τι ακριβώς προκαλεί την κυτταρίτιδα, η επιστήμη δεν έχει σαφείς απαντήσεις ακόμα. Παρόλα αυτά υπάρχει μια σειρά αιτιολογικών παραγόντων που συμβάλουν ή επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα:
  • Οι ορμόνες (κυρίως τα οιστρογόνα)
  • Το πρόσθετο βάρος
  • Το κάπνισμα
  • Το στρες
  • Η κακή διατροφή
  • Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
  • Η έλλειψη άσκησης
Ωστόσο, η κυτταρίτιδα είναι θεραπεύσιμη, ακόμα και αν πρόκειται για γενετική. Για όσες όμως από εσάς δεν έχετε βρεθεί αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα, να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αρκετά κλισέ έκφραση, αλλά επειδή μπορεί σε κάποια φάση τη ζωή σας να εμφανιστεί καλό θα ήταν να λάβετε τα μέτρα σας για να την αποτρέψετε!

Πως θα απαλλαγούμε από το πρόβλημα
Για τη θεραπεία της κυτταρίτιδας πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα. Με άλλα λόγια, για να απαλλαχτούμε δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνο το σύμπτωμα, αλλά και την αιτία. Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματος από το εσωτερικό, να μειώσει, να εξαλείψει και να προλάβει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με διάφορους τρόπους, όπως:
1. Ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων
Αυτό είναι ένα βασικό βήμα για τη μείωση της κυτταρίτιδας, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία είναι τα μονοπάτια στα οποία τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο χόριο (το στρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη) και διασφαλίζουν την υγεία του δέρματος. Η ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και η αύξηση της ροής του αίματος βοηθά να θρέψει τα κύτταρα του δέρματος, που με τη σειρά τους βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών.
2. Παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υγιή συνδετικού ιστού.
Ο λόγος που το κολλαγόνο γίνεται τόσο σημαντικό, είναι επειδή από αυτό εξαρτάται η υγιής, νεανική όψη του δέρματος. Το κολλαγόνο που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό, είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη του δέρματος. Σταθερό, ισχυρό και υγιές το κολλαγόνο παρέχει δομική υποστήριξη, καθώς εμποδίζει τα κύτταρα του λίπους να σπάσουν μέσα στο κατώτερο στρώμα του δέρματος, όπου ανήκουν.
3. Δέσμευση νερού στα κύτταρα
Τα ενυδατωμένα κύτταρα είναι ισχυρά και σταθερά και δρουν ως φράγμα για τα λιπώδη κύτταρα, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την ώθηση τους προς την κορυφή του δέρματος, όπου γίνονται ορατά και μπορούν να προκαλέσουν την πτύχωση του δέρματος.
4. Πρόληψη και αποκατάσταση των ελευθέρων ριζών
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν το δέρμα και να "προετοιμάσουν" την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Οι υπετροφές που μάχονται με την κυτταρίτιδα
Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο, αν θέλουμε να απαλλαχτούμε από την κυτταρίτιδα μια για πάντα. Σύμφωνα με μια έρευνα, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δερματολόγων πιστεύουν πως οτιδήποτε τρώμε επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματός μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ακόλουθα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση ή να αποτρέψουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Ανανάς

Ο ανανάς περιέχει βιταμίνη C, η οποία διεγείρει την παραγωγή της βιταμίνης Κ, που με την σειρά της βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθώς και μια ουσία που ονομάζεται βρομελαϊνη. Η βρομελαϊνη είναι ένα πολύπλοκο μείγμα ενζύμων και πιστεύεται ότι διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η οποίες βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας και βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία. Η βρομελαϊνη βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ανανά.


Καρπούζι

Γνωρίζεις ήδη ότι πρέπει να πίνεις αρκετό νερό. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση νερού από τα τρόφιμα είναι χημικά διαφορετική από του νερού που καταναλώνεται συνήθως. Το καρπούζι λοιπόν, όχι μόνο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και μας βοηθάει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποβοηθώντας και στην απώλεια βάρους. Τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, βελτιώνεις την ενυδάτωση του δέρματος, διατηρώντας την σωστή λειτουργία των κυττάρων. Το καρπούζι και τα αγγούρια περιέχουν 97νερό.
Άλλες τροφές πλούσιες σε νερό είναι το πεπόνι, το κάρδαμο, κολοκυθάκια, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το μαρούλι, το γκρέιπφρουτ, η μελιτζάνα, το κουνουπίδι, τα καρότα και το μπρόκολο.

Βατόμουρα

Γεμάτα γεύση, τα βατόμουρα διαθέτουν μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία, που προκύπτουν από την μπλε χρωστική ουσία (ανθοκυανίνες), η οποία δίνει στα βατόμουρα το χρώμα τους. Δεν είναι ωφέλιμα μόνο για την υγεία, είναι επίσης σημαντικά για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Οι ανθοκυανίνες λειτουργούν παράλληλα με τη βιταμίνη C, που βρίσκεται στα βατόμουρα, και ενθαρρύνει τις ίνες του κολλαγόνου να συνδεθούν με έναν τρόπο που ενισχύει τη μήτρα του συνδετικού ιστού, η οποία βοηθάει στην υγεία του δέρματος. Οι ανθοκυανίνες βοηθούν επίσης στην μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου και προστατεύουν το από την οξειδωτική βλάβη.
Όλα τα βατόμουρα βοηθούν να διατηρήσεις το κολλαγόνο ισχυρό και υγιές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του και να παρέχει στο δέρμα μια διαρθρωτική στήριξη. Άλλοι καρποί και φρούτα πλούσια σε ανθοκυανίνες είναι τα κεράσια και τα σμέουρα.

Τομάτες

Περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο. Γιατί έχει σημασία; Επειδή σύμφωνα με έρευνες, το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου και συμβάλλοντας στη διατήρηση της δομής και της ανθεκτικότητας του δέρματος. Το κολλαγόνο δρα ως φράγμα στο δέρμα, σταματώντας τα λιποκύτταρα να προκαλούν την κυτταρίτιδα. Το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμφάνιση του δέρματος, δρώντας ως φυσικό αντηλιακό και βοηθώντας στην προστασία από την υπεριώδη βλάβη που προκαλείται από τον ήλιο, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και η γήρανση.
Άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο τείνουν να είναι κόκκινου χρώματος και περιλαμβάνουν τα τροπικά φρούτα, το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, το ροζ γκουάβα και η παπάγια.


tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου