Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Βιταμίνη Β12 και διατροφή 

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Συμβάλλει  στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς επίσης κρατάει σε εγρήγορση το νευρικό μας σύστημα. Αυτό που την κάνει τόσο σημαντική είναι ότι έχει την ιδιότητα να αποθηκεύεται στο σώμα και συγκεκριμένα στο συκώτι, πράγμα που οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β το κάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό.


Πηγές βιταμίνης Β12

Την συναντάμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, στα δημητριακά αλλά και στο αυγό, τα οστρακοειδή, το γάλα αλλά και σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής.
Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι2,4 μικρογραμμάρια   για υγιείς ενήλικες, μια έγκυος γυναίκα χρειάζεται 2,6 μικρογραμμάρια ενώ μια θηλάζουσα 2,8 μικρογραμμάρια.


Έλλειψη βιταμίνης Β12

Χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως:
Αναιμία
Κόπωση
Αδυναμία
Απώλεια ισορροπίας
Απώλεια βάρους
Κατάθλιψη
Σύγχυση
Κακή μνήμη
Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα


Οι τροφές που χρειάζεται να εντάξετε στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε υγιή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το αρνί, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχάρι, το γιαούρτι, το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το τυρί και τα μανιτάρια.

Βαγγέλης Στάμκος για το fitness group CG 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου